Videókészítési tippek

Egy jól felvett videó minden zsűritag figyelmét felkelti!

Mi már alig várjuk, hogy megismerjünk benneteket és az ötleteteket! Menjetek biztosra, és olyan videót készítsetek, ami nem csak tartalmában, de formailag, technikailag és előadásmódjában is meggyőzi a zsűrit.

Íme 10 videókészítési tipp, hogy nagyobb esélyetek legyen bekerülni a top 50-be! Sok sikert a felvételhez!

Hogyan készíts jó videót?

1

Álló formátum

Állítva tartsátok a telefont, miközben videóztok, mert néhány videót majd a közösségi média oldalainkon is megosztunk, főleg a TikTokon! 

2

Csendes és fényes helyszín

Válasszatok egy helyszínt, ahol szívesen leforgatnátok a videót. Akár beltéri, akár kültéri hely mellett döntötök, a helyszín legyen csendes és fényes, hogy jól halljunk és lássunk benneteket. Figyeljetek a részletekre is: a fény előttetek legyen, ne mögöttetek! 

3

Ütős indítás

Az első pár másodperc legyen figyelemfelkeltő! Indítsatok egy meghökkentő kérdéssel, egy sokkoló ténnyel, vagy akár egy lelkes csapatkiáltással. A lényeg, hogy odatapasszatok minket a képernyő elé.

4

Mindent fejből

Ha lehet, fejből mondjátok a szöveget – puska és hadarás nélkül! Beszéljetek hangosan és lelkesen, de mindenekelőtt jól érthetően, tagoltan és artikulálva. Továbbá nézzetek a kamerába, mint egy profi TV bemondó! Persze, ha kell, pillantsatok le a puskára. 😉

5

Csapatszellem

A bemutatkozást csapatként tegyétek meg. Mindenki szóljon legalább egy szót a videóban, mert közösen fogunk jövőt tervezni a program során is!

6

Lényeg

Legyetek lényegre törőek! Hosszú, bonyolult, lassú szöveg helyett inkább tempósan, rövid, de tömör mondatokban fejezzétek ki mondanivalótokat. Építsetek a tényekre, de hassatok az érzelmekre is! A cél: meggyőzni a zsűrit!

7

Tartalom

Ha már a lényegről beszélgetünk, akkor az alábbiakat mindenképp mondjátok el a videóban:

  • Kik vagytok?
  • Milyen kategóriában neveztek?
  • Mi a probléma?
  • Mi a megoldás?
  • Hogyan valósítanátok meg?
  • Verseny neve – Megoldások a holnapért –  NE ez legyen a nyitómondatotok

A sorrendben szabad kezet kaptok. Arra figyeljetek, hogy lelkesen, mosolyogva, jól érthetően és lényegre törően adjátok el a beszédeteket.

8

Kézzel-lábbal és ésszel

A jó szöveghez társuljon bátor előadásmód. Használjátok a kezeteket, gesztikuláljatok, legyen érdekes a mimikátok. Szabadon mozogjatok, kreatívkodjatok, csak arra figyeljetek, hogy az előadásmód támogassa a szöveg megértését. Egyik se menjen a másik rovására.

9

Max. 2 perc

A videótok maximum 2 perc és 200 mb legyen! Több semmiképp, de kevesebb lehet. A videóban jusson idő egy meglepő statisztikára vagy egy gondolatébresztő mondatra! Maradandó hatással lehet a zsűrire!

A videó mérete max. 200 MB lehet. Ha a filmetek ennél több, használjátok az alábbi ingyenes programot: https://videocandy.com/compress-video.html Majd az innen letöltött, csökkentett méretű videóval nevezzetek!

Ha még a méretváltoztatás után sem sikerül beküldenetek a videótokat, írjatok nekünk mindenképp!

10

Széles mosoly

A legfontosabb, hogy élvezzétek, amit csináltok! Jókedvűek legyetek, érezzük a lelkesedéseteket és az újdonság erejét a videótokból. Ha ti mosolyogtok a kamera túloldalán, garantált, hogy a zsűri is széles mosollyal és csupa füllel fogja végignézni a videótokat.

Hajrá! Jó forgatást nektek!

Várjuk a videókat! Mi már nagyon várjuk, hogy megismerjük titeket és az innovációs vagy társadalmi projekteteket.

Ha készen vagytok, akkor az alábbi gombra kattintva tölthetitek ki a jelentkezési űrlapot, valamint adhatjátok le a videót és hozzájáruló nyilatkozatokat. Induljon a kaland, jelentkezzetek az EdisonKids / Samsung Megoldások a holnapért kihívására!

Kövess minket minden csatornán!

Több szem, többet lát! Biztosak vagyunk benne, hogy a csapatotok minden tagjának tudunk újat és érdekeset mutatni, ezért kövessetek be minket minden közösségi média felületünkön – természetesen csak ott, ahol már ti is fent vagytok!

Rengeteg hasznos tippel, videóval és élőzésekkel készülünk nektek! Találkozzunk Instagramon, TikTokon és persze, a Facebookon is!

@edisonkids_bridge

@edisonkids

@edisonkids.org