Gratulálunk a 2023-as EdisonKids/Samsung Megoldások a holnapért kihívás győzteseinek!

A chipszes zacskók újrafelhasználásának kitalálói:
NUT – Napkor’s Upcycler Team

A jövő informatikusait kiképző robotjátékok fejlesztői:
Learn-O-Bot

A tücsök farm és tücsök alapú ételek megálmodói:
AchetaPro

A döntő legemlékezetesebb pillanatai

A döntőbe jutott további csapatok

Megoldások a holnapért

Most rajtatok a sor! Az Edisonkids és a Samsung közös versenyét Magyarországon immár harmadszor rendezzük meg, amivel nemcsak saját, tanárotok és iskolátok jövőjét tehetitek szebbé, hanem akár több ezer ember problémáját oldhatjátok meg rátermettségetekkel.

Jelentkezzetek csapatként, ha ti is szeretnének többet kihozni az iskolában tanultakból, ha tudásotokkal és kreativitásotokkal egy társadalmi problémát oldanátok meg. A program alapját a Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow, Megoldások a holnapért kezdeményezése adja.

Miért érdemes jelentkezni?

Egyedülálló képzés

Szakértőinknek, mentorainknak és a zsűritagoknak köszönhetően a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics vagyis tudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) tudásotok mellett olyan menő, jövőtervező készségeket sajátíthattok el, mint a design thinking, a feltalálói kreativitás vagy a strukturálatlan problémák megoldása. EdisonkidsTanárainkat pedig mentorálási és motivációs eszköztárral segítjük.

Inspiráló közösség

50 csapatból több mint 200 diákkal tervezhetitek a jövőt,  köthettek barátságokat, és TikTokozhattok kedvetekre. Arról nem beszélve, hogy sokat taníthattok egymásnak is!

Nagy értékű Samsung nyeremények

Az első három nyertes csapat 6 millió Ft összértékben választhat értékes Samsung eszközöket a Samsung webáruházából. 

A csapat tagjai együtt 1.200.000 Ft, az iskola 1.000.000 Ft, míg a tanár 500.000 Ft összértékben választhat Samsung termékeket.

A csapat tagjai együtt 900.000 Ft, az iskola 700.000 Ft, míg a tanár 300.000 Ft összértékben választhat Samsung termékeket.

A csapat tagjai együtt 700.000 Ft, az iskola 500.000 Ft, míg a tanár 200.000 Ft összértékben választhat Samsung termékeket.

Tervezzük Újra a jövőt!

Kik jelentkezhetnek?

Ha 12-18 év közötti diákok vagytok, és egy suliban tanultok, akkor 2-6 fős csoportként tudtok együtt nevezni

Érdekel benneteket a tudomány, a technológia világa és a társadalom jobbá tétele

Van egy szuper tanárotok, aki szívesen csatlakozik a csapatotokhoz plusz főként

Mutassatok be nekünk egy problémát, és hozzatok rá egy megoldási javaslatot is. Nézzetek szét a szűkebb környezetetekben vagy akár világszinten, és mondjátok el nekünk, mi az, amin javítanátok, mert már régóta zavar titeket! Fontos, hogy bármennyire is őrületesen jó és jövőbelátó az ötletetek, legyen meg a fejetekben – legalább nagyjából -, hogy hogyan tudnátok kivitelezni – akár külső segítség bevonásával.

A képzés során segítünk részletesen kidolgozni az ötletet, vagyis a megoldási javaslatot, ezért a jelentkezéskor még nem kell, hogy minden részlet meglegyen. Gondolkozzatok rendszerben: mi a probléma, mi lehet egy lehetséges megoldása, kiknek segítenétek általa, és hogyan lehetne megvalósítani. Tervezzetek előre, nagy vonalakban, a részleteket pedig kitaláljuk közösen! 🙂

Három témában várjuk az elképzeléseiteket:

Fenntarthatóság

Ha nektek is a szívetek csücske a bolygónk, ha a szelektív hulladékgyűjtésnél még nem terveztek megállni, akkor válasszátok a fenntarthatóságot.

Mi foglalkoztat a legjobban? A fenntartható jövő? A megújuló energiafelhasználás növelése? A károsanyag kibocsátás minimalizálása? Hozzátok az elképzeléseiteket, és közösen kidolgozunk rá egy életképes és megvalósítható megoldást!

A jövő oktatása

Mondjátok meg, mit hozzon a jövő oktatása. Hogyan nézzen ki a tanítás az iskolában, otthon egy különtanárral vagy akár online! Ha már ti is tanultatok YouTube videókból, vagy sok-sok információt szedtek össze a Google-ből, akkor pontosan tudjátok, hogy az oktatás jövője ötvözi a tradícionális tananyagot és a digitalizáció lehetőségeit.  

Ma már nem feltétlen kell bejárni egy órára vagy külföldre menni tanulni, hanem sok időt és pénzt megtakarítva a digitális oktatás révén van, illetve LEGYEN lehetősége mindenkinek tanulni. Ugyanakkor vegyétek figyelembe azt is, hogy a személyes jelenlét során mennyivel könnyebb koncentrálni és megérteni egy tananyagot. Ti hogyan képzelitek a hagyományos offline és a digitális oktatás összefonódását? Milyen tanulási platformokat hiányoltok? Mitől tartotok egy netes forrást hitelesnek? Találjátok ki, hogyan és mitől lehet jobb az oktatás a jövőben!

Közösség

Ha az ötleteitek fókuszában az “én” helyett gyakrabban a “mi”, vagy az “ők” jelenik meg, ha vállaltok közösségi feladatokat, ha kiálltok azok mellett, akik nem kapják meg minden esetben a többségi támogatást, akkor ez a ti kategóriátok.

Hisztek a sokszínűség erejében? Abban, hogy egymás elfogadása, befogadása nem elvesz belőlünk, hanem épp gazdagít minket? Foglalkoztat a generációk közötti kapcsolatok fejlesztése? Nézzetek körül, hogy saját vagy más közösségek milyen problémákkal küzdenek, és hozzatok rá egy megoldási javaslatot!

Hogyan készítsetek jó jelentkező videót?

Egy jól felvett videó minden zsűritag figyelmét felkelti!

Mindenki szeretne jó videót készíteni, ezért most összeszedtük nektek azokat a tuti tippeket, – vagy hívhatjuk akár videókészítési követelményeknek is – amiket mindenképp tartsatok be a videó felvételekor. Jó hír, hogy a titok a részletekben rejlik, ezért szinte bármilyen kamerával jó minőségű videót küldhettek be hozzánk, ha figyeltek minden tanácsunkra. Sok sikert a forgatáshoz!

A kihívás menete

1

Jelentkezzetek, és tervezzük újra a jövőt!

2023. január 16. – február 20. között
Top 50 csapat kihirdetése: február 27.

Küldjetek nekünk egy max. 2 perces videót, amiben bemutatjátok a csapatot, elmondjátok, hogy melyik kategóriában neveztek (fenntarthatóság, a jövő oktatása, közösség), valamint elmesélitek, hogy milyen problémára hoztatok ötletet, vagyis megoldási javaslatot. Mondjátok el azt is, hogy mi a személyes motivációtok az adott probléma megoldásával kapcsolatban.

Mielőtt nekiálltok felvenni a videót, mindenképp olvassátok el figyelmesen a Videókészítési követelményeket. Kattintsatok a részletekért!

2

Találjuk meg együtt a legjobb ötletet!

2023. március 4. – április 11. között
Top 8 csapat kihirdetése: április 18.

A kihívásra bejutó 50 csapat, tehát remélhetőleg ti is, a képzés során egy innovatív és menő közösségi tanulási platformon fogja elsajátítani az új készségeket. Ez időszak alatt 3 jövőtervező workshopon vesztek majd részt, ahol megismerkedhettek a jövőtervezés egyik lehetséges módszertanával, a kreatív gondolkodás és a problémamegoldás modern eszközeivel. A szakértői videók, a munkafüzetek és az online, élő kérdezz-felelek révén pedig biztos, hogy mind új megvilágításba tudjátok majd helyezni saját ötleteteket.

Az EdisonkidsTanároknak pedig fogadóórákat tartunk, valamint mentorációs eszköztárat és támpontokat mutatunk, amikkel a csapataikat tudják remekül támogatni.

A szakasz végén videós és írott anyag formájában is be kell majd mutatni az ötleteket. Szakértő zsűri dönti el, hogy kik jutnak tovább a legjobb 8 csapat közé.

3

Dolgozzuk ki a megoldást!

2023. április 22. – május 26. között

A továbbjutó 8 csapat újabb jövőtervező workshopon vesz részt, ahol megformált ötleteik megvalósításának módján dolgoznak majd.

Prezentációs tréninggel is támogatjuk a munkátokat, és minden csapat kap 2-2 mentort, akik visszajelzéseikkel és iránymutatásaikkal segítik a tervetek kialakítását, a döntőre való felkészülést.

4

Mutassátok be, mire jutottatok!

Döntő: június 3.

A kihívást egy személyes prezentáció zárja, ahol a legjobb 8 csapat bemutatja a végső ötleteket és azok lehetséges megvalósítását a zsűrinek. Végül pedig a nyertes három csapat már tervezheti is, hogy milyen termékekkel gyarapítsa saját és iskolája eszközparkját, összesen 6 millió forint értékben, a Samsung eszközeiből választva!

Zsűri

A zsűri az alábbi szempontok szerint fogja elbírálni a jelentkezési időszak alatt beérkező videóitokat:

Eredetiség
Újszerű-e a problémafelvetésetek és a javasolt megoldásotok?
Megalapozottság
Csapatként bizonyítottátok-e, hogy a probléma létezik, és az ötletetek valós megoldás lehetne?
Megvalósíthatóság
A javasolt megoldásotok megvalósítható-e a jelenlegi technológiai és társadalmi környezetben? A csapatban mennyire látszódik erre az elkötelezettség?
Csapatszellem
Mindannyiótok igazi csapatjátékos? Hogyan működtök csapatként: teljes-e az összhang, és mindenkinek van-e testhezálló szerepe?

A kihívás fővédnöke:

Dr. Meskó Bertalan

Orvosi jövőkutató, The Medical Futurist Institute vezetője

A zsűri tagjai:

Balogh Csaba

rovatvezető

Balogh Petya

startupper

befektető, mentor

Biás Csongor
Biás Csongor

Startup Hungary

vezető

Dóczi Attila

Kommunikációs szakértő, tréner,
online tartalomgyártó

Forgács-Fábián Sára

az Amigos megálmodója, nonprofit tanácsadó

Hódsági János
Hódsági jános

Milestone Institute

Termékfejlesztési igazgató

Kunos Balázs

alelnök

Sódar Gabriella
Sódar Gabriella

Kék Bolygó Alapítvány

Fenntartható üzletfejlesztési vezető

Stumpf Kata

társalapító

Tomaj Zsófia

Future Potato

fenntarthatósági szakértő,
körforgásban podcast co-hostja

Veres Rita

társalapító és vezető

Wettstein Albert
Wettstein Albert

Munch

társalapító 

Kövess minket minden csatornán!

Több szem, többet lát! Biztosak vagyunk benne, hogy a csapatotok minden tagjának tudunk újat és érdekeset mutatni, ezért kövessetek be minket minden közösségi média felületünkön – természetesen csak ott, ahol már ti is fent vagytok!

Rengeteg hasznos tippel, videóval és élőzésekkel készülünk nektek! Találkozzunk Instagramon, TikTokon és persze, a Facebookon is!

@edisonkids_bridge

@edisonkids

@edisonplatform

Kapcsolat

Kérdésetek van? Vegyétek fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével.

Igyekszünk minél hamarabb válaszolni. 🙂

    Kijelentem, hogy az Adatkezelési Szabályzatot elolvastam, és az abban foglalt feltételeket elfogadom.