A holnapot te alakítod

A világ alakulásának mindannyian részesei vagyunk, de nem mindegy, hogy hogyan élünk ezzel a felelősséggel. Mi most gondoltunk egy merészet, és összehozzuk a diákokat, a tanárokat és a hazai tudományos élet kiemelkedő alakjait, hogy együtt dolgozzanak a tudomány és a technológia segítségével, olyan valós problémákon, amik akár mindannyiunk életére hatással lehetnek.

Ez az EdisonKids Samsung támogatásával indított kihívása. A program alapját a Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow, Megoldások a holnapért kezdeményezése adja. Magyarországon idén először élhetsz a lehetőséggel, és fejlesztheted STEM (Science, Technology, Engineering, Maths – természettudományok, technológia, mérnöki ismeretek és matematika) tudásod mellett az olyan szociális készségeidet is, mint a kritikai gondolkodás, a csoportmunka, a kreativitás vagy a strukturálatlan problémák megoldása.

Kik a résztvevők?

Diákok és tanárok, együtt. Minimum két diák és egy tanár alkothat csapatot. Legyetek 12 és 18 év közöttiek, nem kell, hogy egy évfolyamra járjatok, viszont az fontos, hogy ugyanabban az iskolában tanuljatok. A pedagógusok esetében nincs korhatár 🙂

Mi a feladat?

Nézz körül az iskoládban vagy a tágabb környezetedben. Látsz olyan problémát, ami megragadja a fantáziád, amit szívesen megoldanál a csapatoddal együtt? Mindezt a tudomány és a technológia segítségével? Itt a helyetek!

Melyik területhez áll a legközelebb az ötletetek?

Egy vagy akár több téma is inspirálhat benneteket, most rajtatok a sor, hogy kitaláljátok milyen nyomot hagytok a világban.

Olyan megoldásokat keresünk, amelyek legalább 1000 ember életére hatással lehetnek.

Több mint egy verseny

Szerezzetek jövőbarát készségeket

A Megoldások a holnapért kihívás nemcsak egy verseny, hanem egyben lehetőség a fejlődésre is. A bejutó csapatoknak és tanáraiknak workshopokat, és folyamatos mentori támogatást nyújtunk, hogy a legtöbbet hozhassátok ki mind magatokból, mind az ötleteitekből. Ha szeretnéd felvértezni magatokat a jövőhöz szükséges készségekkel, a Megoldások a holnapért a ti versenyetek!

A kihívás menete

1

Jelentkezzetek egy problémával

2021. március 15-ig

Küldjetek nekünk egy bemutatkozó videót, amiben elmesélitek, milyen problémára kerestek majd megoldást, és mi az ötletetek. Mondjátok el azt is, miért ti vagytok a legmegfelelőbb csapat erre a feladatra.

(A jelentkezés lezárult.)

2

Találjátok ki a megoldást

2021. március 22. – május 9.

A bejutó csapatok egy online műhelyen vesznek részt, ahol megismerkednek a kreatív gondolkodás és problémamegoldás modern eszközeivel. Ezzel párhuzamosan dolgoztok az eredeti felvetésetek megoldásán a tudomány és a technológia segítségével. A szakasz végén beérkező terveket szakértő zsűri bírálja el. Minden csapatot és a terveiket is bemutatjuk oldalainkon, a legjobb nyolc csapat pedig továbbjut a következő fordulóba.

3

Próbáljátok ki, hogy működik-e a terv

2021. május 10. – június 6.

Kész a tervetek, ideje valósággá tenni! Ezekben a hetekben a megvalósításon dolgoztok majd, párhuzamosan pedig különböző műhelyeken is részt vesztek. Emellett minden csapat kap egy-egy mentort, akivel hetente egyszer leülhettek átbeszélni a felmerülő akadályokat.

4

Mutassátok be, mire jutottatok!

2021. június 7.-13.

A versenyt egy online prezentáció zárja, ahol bemutatjátok az elkészült megoldásaitokat a zsűrinek. A három legjobb projekt csapata pedig már tervezheti is, hogy milyen termékekkel gyarapítja saját és iskolája eszközparkját is, összesen 2.5 millió forint értékben, a Samsung Megoldások eszközlistájából választva.

Legyél te is EdisonTanár

Azokat a menő, lelkes, jövőbe tekintő oktatókat keressük, akik szívesen dolgoznak együtt a diákjaikkal a jelen kihívásain. Ha pedagógusként a közösséged problémáiban nem akadályokat, hanem lehetőségeket látsz, ha szeretsz közösen alkotni a tanulóiddal, akkor téged keresünk!

Célunk, hogy kiemeljük és elismerjük ezt az extra erőfeszítést, a mindennapokhoz hozzáadott pluszt, és közösen ünnepeljük az EdisonTanárokat és fejlesszük közösségüket.

Zsűri

A zsűri az alábbi szempontok szerint fogja elbírálni a jelentkezési időszak alatt beérkező videóitokat:

Eredetiség
Újszerű-e a problémafelvetésetek és a javasolt megoldásotok?
Megalapozottság
Csapatként bizonyítottátok-e, hogy a probléma létezik, és az ötletetek valós megoldás lehetne?
Megvalósíthatóság
A javasolt megoldásotok megvalósítható-e a jelenlegi technológiai és társadalmi környezetben? A csapatban mennyire látszódik erre az elkötelezettség?
Csapatszellem
Mindannyiótok igazi csapatjátékos? Hogyan működtök csapatként: teljes-e az összhang, és mindenkinek van-e testhezálló szerepe?

A kihívás fővédnöke:

Dr. Meskó Bertalan

Orvosi jövőkutató, The Medical Futurist Institute vezetője

A zsűri tagjai:

Joós Andrea

tudománykommunikációs szakember, tanár

Kunos Balázs

Alelnök

Novák Blanka
Drop the STEM podcast, STEMPOOL

Fiatal kutató, SynthEthics alapító

Osbáth Norbert

Youtuber

Szigeti Fanni

ügyvezető

Dr. Tilesch György

elnök, a Mesterség és Intelligencia könyv társszerzője

Vas Alexa Zsófia

Low Cost Robotics

startup alapító, mérnökhallgató

Veres Rita

stratégiai vezető

ifj. Vitray Tamás

főszerkesztő

Mentorok

Jelentkezzetek és tervezzük újra a jövőt!

Design Thinking tréner,
egyetemi oktató

Találjuk meg a legjobb ötletet!

Design Thinking tréner,
egyetemi oktató,
a Cellux Csoport alapítója

Dolgozzuk ki a megoldást!

Design Thinking tréner,
a Four Bites Catering alapítója

Kapcsolat

Kérdésetek van? Vegyétek fel velünk a kapcsolatot az alábbi űrlap kitöltésével.

Igyekszünk minél hamarabb válaszolni. 🙂

    Kijelentem, hogy az Adatkezelési Szabályzatot elolvastam, és az abban foglalt feltételeket elfogadom.