TOP 8 csapat

Napkor’s Upcycler Team

Iskola

Napkori Jósika Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola és AMI

Kategória

Fenntarthatóság

Ötlet

Chipses zacskók újrahasznosítása

Probléma

A csapat szerint a csomagolás egy szükséges rossz. Különösen akkor, amikor manapság még mindig nem gyűjtik szelektíven a csoki papírokat, kekszes, chipses zacskókat. Az efféle csomagolóanyagra nincs alkalmazott újrahasznosítási technológia.

Megoldás

A csapat küldetése, hogy minél tovább a körforgásban tartsa a chipses csomagoló papírokat. Mivel a hőtükör fólia miatt a chipses zacskók tartani tudják a hőt, ezért hűtőszatyrokat, illetve patentos és cipzáros melegen tartó zsákokat készítenének belőlük.

Learn-O-Bot

Iskola

KOLLABOR

Kategória

A jövő oktatása

Ötlet

Modulárisan építhető oktatórobot

Probléma

A jövőben egyre több programozóra lesz szükség, azonban manapság nehéz, ráadásul költség- és időigényes a megfelelő informatikai tudományok elsajátítása. Jelenleg kihívást jelent a gyerekeknek, fiataloknak vagy akár az időseknek is megadni azt a tudást és képességet, amivel később képesek lesznek reagálni a jövőbeli munkahelyek változó igényeire.

Megoldás

A csapat célja egy robot létrehozása, ami interaktív, játékos módon oktatja a különböző korosztályokat. Az élményalapú tanulási móddal akár a gyerekek is egyszerűen, szórakozva sajátíthatják el a programozás, az elektronika és a gépészet alapjait. A robot használata fejleszti a probléma megoldóképességet, valamint a kritikus gondolkodásmódot. A modulokkal rendelkező robot révén lehetőség lenne fokozottan nehezebb programozási ismeretek elsajátítására is.

AchetaPro

Iskola

KOLLABOR

Kategória

Fenntarthatóság

Ötlet

Tücsökfarm segítségével emberi fogyasztásra rovarfehérje gyártása

Probléma

2050-re előreláthatólag élelmiszerválság következhet be a Földön, becslések szerint 2057-re éri el az emberiség a 10 milliárd főt. Emiatt 70%-al több élelmiszerre lesz szükség globálisan, mint jelen korunkban. Az élelmiszerválság napjainkban is kihívás, az előrevetített jövőkép után pedig különösen az lesz.

Megoldás

A csapat egy olyan tücsöktenyésztő egységen dolgozik, amely rovarfehérjét állít elő emberi fogyasztásra. A lakossági értékesítés után hosszútávú tervük egy fehérje üzem megalkotása, ezért keresik az együttműködést üzletekkel és feldolgozó vállalatokkal is.

Iskola

Budapest II. kerületi Móricz Zsigmond Gimnázium

Kategória

Közösség

Ötlet

Oktatási intézmények és önkéntes támogatók összekapcsolása

Probléma

Az oktatási intézmények felszereltség hiánya és felújításra szoruló környezete sokszor jelentős hatással van az órák minőségére is. Gyakran előfordul, hogy a hiányzó eszközök akadályozzák például egy kémiai kísérlet megtartását, vagy az elhanyagolt sportpályák gátolják a gyakorlatok végzését a testnevelés órán.

Megoldás

A csapat ötlete, hogy létrehozzon egy olyan online platformot, ahová az óvodáktól az egyetemekig, oktatási intézmények rögzíthetik támogatási igényeiket, melyekre önkéntes közösségek, szülők és vállalkozók felajánlhatják támogatási szándékukat – legyen szó akár tárgyi eszközök vásárlásáról vagy szolgáltatások biztosításáról.

Fazekas

Iskola

Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

Kategória

A jövő oktatása

Ötlet

A tanulmányi értékelési rendszer megújítása

Probléma

A csapat tapasztalatai szerint a tanulmányi eredmények 5 fokozatú skálán való értékelése nem látja el megfelelően egy korszerű értékelési rendszer feladatát. Mivel a rendszer nem ad reális és kellően részletes visszajelzést a diákoknak, a tanulók a döntéshelyzetekben elbizonytalanodnak, és később a továbbtanulás során elégedetlenek lesznek pályaválasztásukkal.

Megoldás

A csapat eltökélt, hogy létrehozza a RateMyEdu applikációt, amelynek célja, hogy a diákoknak a jelenleginél pontosabb visszajelzést adjon tanulmányaikról. Az új rendszer százalékos értékeléssel elemezné a tanulók lexikális tudását, a tantárgyhoz szükséges képességeit és a szorgalmi munkájukat.

Histolanders

Iskola

Kiss György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Kategória

A jövő oktatása

Ötlet

A történelem oktatás megreformálása

Probléma

A digitalizáció világában a diákok figyelmét és tanulási kedvét nehezen tartják fenn a gyakran száraznak tartott történelem könyvek. Bár a tanárok rengeteg online platformot használnak a tananyag összeállítására, a tanulók a nyomtatott könyvekből dolgoznak az órákon.

Megoldás

A Histolanders egy platformra gyűjtené a tanárok által használt történelem anyagokat, amelyeket modern, figyelemfelkeltő, azonnal letölthető, játékos leckékké alakítana. A platform révén a tanult korszakok társadalmi, gazdasági, politikai rendszerei videó játékként kelnének életre.

Világítótorony

Iskola

Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola

Kategória

Közösség

Ötlet

Gyermekmentor hálózat

Probléma

A tantervben a BTMN-es és SNI-s gyermekek integrációjára vonatkozó előírás legtöbbször nem valósul meg a gyakorlatban. A megfelelő bánásmód és körülmények hiányában e diákok gyakran nem tudnak beilleszkedni a közösségbe, szorongást és kirekesztettséget élnek meg.

Megoldás

A csapat létrehozna egy gyermekmentor hálózatot, ami sokszínűen járulna hozzá a tanulási nehézségekkel küzdő diákok integrációjához. A megoldások között szerepelnek beszélgetőkörök, szülőknek szóló előadások, ismeretterjesztő játékok, gyermekmentorok, konzultációk és minél több közös, minőségi időtöltés.

XROADS

Iskola

ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium

Kategória

A jövő oktatása

Ötlet

A pályaválasztás megkönnyítése

Probléma

A diákok többsége tanácstalan, hogy mit kezdjen a jövőjével, hol tanuljon tovább, mivel foglalkozzon felnőttként. A bizonytalanság stresszforrás, amit a közelgő döntéshelyzetek csak további fokoznak – legyen szó egy fakultációválasztásról vagy akár a felvételi jelentkezés leadásáról.

Megoldás

A csapat célja az XROADS platform lefejlesztése, mely irányt mutat a diáknak a továbbtanulásban, ráadásul használata ingyenes. A platformon lévő sikersztorikkal, chat szobákkal, kvízekkel, ösztöndíj lehetőségekkel és nyílt napok tárházával segítenék a diákokat a pályaválasztásban.