TOP 8 csapat

Polyp

Iskola

Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnázium

Kategória

A jövő oktatása

Ötlet

Mesterséges intelligenciával avatár tanárok létrehozása

Probléma

Manapság nincsenek olyan digitális karakterek, akiktől tanulhatnának a gyerekek, mint régen Dóra, a felfedező volt. Nagyon sok lehetőség van a digitális világban, viszont ez nincs kellően kihasználva a gyerekek oktatása, edukálása céljából.

Megoldás

Az AI segítségével megbízható forrásból készítették el az avatart, amely arra szolgál, hogy támogassa a fiatalok tanulását, mindezt személyre szabottan, a tanulók saját ritmusához igazodva.

LendAHand

Iskola

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Kategória

Közösség

Ötlet

Szépkorúak által biztosított lakhatási megoldás a fiatalok számára

Probléma

Sok idősnek nincs olyan rokona, aki segítene neki a mindennapi teendőkben, mint bevásárlás vagy takarítás. Emellett pedig sok olyan diák van, akik nem jutnak be kollégiumi férőhelyekre, és nem engedhetik meg maguknak, hogy lakást béreljenek a magas bérleti díjak miatt.

Megoldás

Weboldaluk ingatlanközvetítő oldalhoz hasonlítana, amelyen keresztül kereslet és kínálat biztonságosan megtalálná egymást: az idősek, apró segítségekért cserébe az átlagos bérleti díjaknál sokkal alacsonyabb áron adnák ki szobájukat a fiatal egyetemistáknak.

Én Hormonom

Iskola

Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

Kategória

Közösség

Ötlet

A hormonális változások tanórán kívüli edukációja

Probléma

A fiatal lányok közel 90%-a küszköd nagyon erős menstruációs fájdalmakkal minden hónapban. Számos orvos erre azonnal fogamzásgátlót ír ki a lányoknak, részletes tájékoztatás és alternatív megoldások helyett.

Megoldás

A menstruáció és a hormonháztartás témájához kapcsolódó, ismeretterjesztő oktatási anyag kidolgozását tűzték ki célul „Az egészség nem tabu, tanuljunk együtt!” felhívással.

Iskola

Pécsi Leőwey Klára Gimnázium

Kategória

Fenntarthatóság

Ötlet

A kinyomtatott blokkok digitalizálása 

Probléma

Évente több, mint 11 milliárd nyugtát nyomtatnak világszerte, melyek biszfenol-A vegyipari alapanyagot vagy annak más, egészségre potenciálisan káros vegyületét tartalmazzák. Ezek a káros adalékanyagok a bőrön keresztül bekerülhetnek a szervezetbe.

Megoldás

A csapat célja a környezetre és az emberi szervezetre káros hőpapíros bizonylatok használata helyett digitális megoldás bevezetése. Ezzel nemcsak megkönnyítenék a blokkok megőrzését és szükség esetén könnyű megtalálását, hanem a fenntarthatóság jegyében csökkentenék a papírcetlik fölösleges kinyomtatását is.

BlindSpot

Iskola

Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium

Kategória

Közösség

Ötlet

Vakok és gyengénlátók hozzáférésének megteremtése a digitális tartalmakhoz

Probléma

A technika rohamosan fejlődik, és aki nem elég gyors, agilis vagy testileg ép, az kimarad az újdonságok adta előnyökből. Egyeseknek esélye sincs felzárkózni és élvezni az új eszközöket – köztük a vakoknak és a gyengénlátóknak sincs. Az online platformokat, monitorokat, alkalmazásokat és kütyüket úgy fejlesztik, hogy azok használhatatlanok a látássérültek számára.

Megoldás

A csapat eltökélt, hogy létrehozzon egy monitort és egy szövegátalakító szoftvert, amivel a vakok és gyengénlátók is hozzáférhetnének a digitális tartalmakhoz. A vegyesboltok kijelzőjénél használt technológiát használnánk fel – csak ahelyett, hogy izzókat üzemeltetnének, apró pontokat tolnának  fel elektromágnesekkel, ezzel Braille-írást formázva.

CountrXtreme

Iskola

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

Kategória

Közösség

Ötlet

A fiatalok kimozdítása az otthoni punnyadásból és a számítógépezésből 

Probléma

Sokan nem tudják milyen kincsek rejlenek körülöttük, milyen látnivalók várnak felfedezésre – akár Magyarországon is.

Megoldás

Megoldásuk egy izgalmas és edukatív országjáró játék applikáció, amellyel kilépnének az online térből, és a videójátékokat “áthelyeznék” a természetbe.  A “barátságosan kompetitív” pontgyűjtő játék során a vidék felfedezése, a mozgás és a valós emberi kapcsolatok átélése a cél.

Isolated girls

Iskola

Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda

Kategória

Fenntarthatóság

Ötlet

Hungarocell hulladék összegyűjtése és újrahasznosítása

Probléma

A hungarocel nem dobható a szelektív kukába. Mivel lebomlása rendkívül lassú, ezért szennyezi a környezetet, mégis szinte minden nap találkozunk vele a különféle termékek csomagolása során.

Megoldás

Az éves szinten akár felhőkarcolókat is elérő hungarocell hulladék probléma megoldását többféle módon oldanák meg. A fenntarthatóság jegyében iskolai hungarocell-gyűjtést rendeznének, valamint a hungarocellt újrahasznosítanák különböző emberi vagy állati viseletre szánt ruhaneműk kitöltő anyagaként. 

Wave

Iskola

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

Kategória

A jövő oktatása

Ötlet

Személyre szabott könyvkereső platform

Probléma

A fiatalabb korosztály egyre kevesebbet olvas. Sokan még egyetlen könyvet sem olvastak el. Mivel azt hiszik, hogy számukra semmilyen élvezet nincs az olvasásban, ezért motivációjuk sincs, hogy könyvet válasszanak maguknak.

Megoldás

Céljuk a fiatalok olvasásra ösztönzése. Egy, a Tinderhez hasonló keresési felületen mutatnák be az elérhető könyveket, valamint Háló funkciót készítenének azoknak, akik imádtak egy könyvet és hasonló tulajdonságokkal rendelkező új olvasnivaló után vágynak.