TOP 8 csapat

GITegylet

Iskola

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium

Kategória

Fenntarthatóság

Ötlet

PlanNet

Probléma

A fogyasztói társadalom sajátossága, hogy a régi, jó állapotú, de már nem használt tárgyak elértéktelenednek, és helyettük új termékek felhalmozására kerül sor, amelyek a teljes életciklus során „feleslegesen” tovább szennyezik a környezetet.

Megoldás

A csapat egyesíti a használt tárgyakat árusító internetes piacterek és a közösségi adománygyűjtő platformok előnyeit, melynek köszönhetően a már nem használt tárgyak eladásából befolyt összeget az eladó egy listából választható fenntarthatósági ötlet megvalósítására fordítja, ezzel több szempontból is támogatva az újrahasznosítást.

Amper és Éta

Iskola

Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium

Kategória

Fenntarthatóság

Ötlet

Komposztáram

Probléma

A lakosság gyarapodása számos problémát hoz magával. Egyrészről az emberek rengeteg hulladékot termelnek, aminek teljeskörű felhasználására ritkán kerül sor. Másrészről a lakosságnak egyre több elektromos áramra van szüksége, mely azonban folyamatosan drágul, ezért annak kifizetése megterhelő számos háztartás számára.

Megoldás

A csapat egy csapásra kívánja megoldani a két problémát. Ötletük a hulladék komposzt felhasználását ötvözte a keletkező hőenergia elektromos árammá alakításával, amellyel házilag megoldhatóvá válik a világítás biztosítása az otthonokban úgy, hogy egyszerre csökkennek a rezsire fordított kiadások, és még a környezetet is védik az alternatív energiaforrások előnyben részesítésével.

BOND

Iskola

BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum

Kategória

Közösség

Ötlet

#sexrevolution

Probléma

Kutatások szerint a fiatalok 74%-a nem tanul eleget vagy megfelelően a szexről az iskolában. A későn vagy nem a korhoz illő forrásból kapott felvilágosítás negatívan befolyásolhatja a testiséghez való viszonyukat.

Megoldás

A BOND csapata eltökélt, hogy a közösségi médiában létrehozzon egy diákoknak szóló, szexuális edukációs platformot, ahol többek között a biztonságos szexről, a nemi orientációról vagy akár a szexuális zaklatásról is oktathatják a felnövekvő nemzedéket.

AgroBot

Iskola

BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium

Kategória

Fenntarthatóság

Ötlet

Robotokkal a természetért

Probléma

A föld lakossága sokkal gyorsabban gyarapodik, mint maga a mezőgazdasági termőföld, ezért kiemelten fontos, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt lehessen előállítani.

Megoldás

A csapat célja, hogy mezőgazdasági vállalkozók számára gazdálkodási tevékenységre fejlesszen robotokat, melyek alkalmazásával idő- és költséghatékonyan lehet bioárukat előállítani. A robotok munkája mobilapplikációval ellenőrizhető.

CamPack

Iskola

VII. Kerületi Madách Imre Gimnázium

Kategória

Fenntarthatóság

Ötlet

Kompakt sátor

Probléma

A lakhatási válság az egész világot sújtja, de különösen a hátrányos helyzetű lakosságot, akik rövidtávú szükségmegoldásokra kényszerülnek, amelyek szennyezik a környezetet.

Megoldás

A csapat célja, hogy segélyszervezeteken keresztül fenntartható sátrakat juttasson el a rászorulóknak. Az egyedi tervezésű sátrak nemcsak saját matraccal, de még beépített napelemes és vízgyűjtő rendszerrel is rendelkeznek. A csapattagok a megújuló energiaforrások felhasználásával egyszerre gondoskodnak arról, hogy a rászorulók alapszükségleteit kielégítsék, és az ökológiai lábnyomot csökkentsék.

EQFejlesztők

Iskola

Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola

Kategória

Közösség

Ötlet

Challenge Yourself

Probléma

Magyarországon három diákból már kettő tapasztalt bántalmazást az iskolában, legyen szó csúfolásról, online bullyingról vagy akár fizikai erőszakról. A legtöbb esetben a diákok nem mernek fellépni a bántalmazók ellen, melyek további konfliktusokhoz vezetnek mind az iskolában és otthon is. A felgyülemlett feszültség miatt egyre nehezebb tanulni és tanítani is az iskolai órákon.

Megoldás

A csapat eldöntötte, hogy létrehoz egy mini kihívássorozatot, melynek célja a diákok érzelmi intelligenciájának fejlesztése. Iskolapszichológusok bevonásával a foglalkozásokat személyesen, az osztályban tartják, melyet népszerűsítenek az iskolai rádióban és a közösségi médiában is. A házifeladat során szerepjátékokat kell játszani, ahol a megtanult új problémakezelési és kommunikációs készségeket begyakorolhatják és elsajátíthatják a résztvevők. A csapat a későbbiekben egy mobil applikáció fejlesztését is tervezi, melynek elsődleges célja, hogy segítse az online bullying felismerését, kezelését és megakadályozását.

Here for Beer

Iskola

Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium

Kategória

Közösség

Ötlet

Onkent.es

Probléma

A középiskolás diákok számára kötelező 50 órányi közösségi szolgálat, de sajnos a megfelelő információs források hiányában legtöbben nem találják meg azt a feladatot, amit szívesen végeznének a társadalom érdekében.

Megoldás

A csapat ötlete, hogy létrehozzanak egy weboldalt onkent.es néven, ahol a szervezetek feltölthetik a nyitott pozíciókat és feladatköröket, és a diákok érdeklődési kör és helyszín alapján kedvükre keresgélhetnek az elérhető közösségi munkalehetőségek között.

Trois Cent Soixante Croissants

Iskola

Budapest XVII. kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium

Kategória

Közösség

Ötlet

Socially

Probléma

Világszinten tendencia, hogy egyre többen szoronganak, és a társas érintkezésre mint egy megterhelő, kellemetlen kihívásként tekintenek. A szociális szorongást ma már a harmadik legnagyobb mentális betegségként tartják számon.

Megoldás

A csapat küldetése, hogy egy interaktív edukációs mobil applikáció segítségével útmutatót adjon a szociális szorongás leküzdéséhez. Az alkalmazásban elérhető személyiség teszt kitöltését követően napi feladatok, önreflexiós kérdések és pszichológiai tartalmak segítik a felhasználót. Továbbá díj ellenében lehetőség van időpontfoglalásra is a kezdeményezésben részt vevő pszichológusoknál.