• Kérdések és válaszok

  Mi a Samsung szerepe a kihívásban?

  Az EdisonKids a Samsung támogatásával indította el a Megoldások a holnapért kihívást, aminek alapjául a korábbi EdisonKids kihívások és a Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow kezdeményezése szolgál. Magyarországon idén először indul el a program, aminek segítségével fejlesztheted STEM (Science, Technology, Engineering, Maths – természettudományok, technológia, mérnöki ismeretek és matematika) tudásodat, és az olyan szociális készségeidet is, mint a kritikai gondolkodás, a csoportmunka, a kreativitás vagy a strukturálatlan problémák megoldása.

  Hol tudok jelentkezni a Megoldások a holnapért kihívásra?

  Hány fős csapatok nevezhetnek?

  Az ideális csapatméret szerintünk 2-4 diák, plusz egy pedagógus. Ha többen vagytok az se baj, gyertek bátran!

  Hány éves diákok jelentkezhetnek a kihívásra?

  12-18 év közötti diákokat keresünk, de a csapattagok életkora lehet eltérő. Nem muszáj mindegyiküknek ugyanarra az évfolyamra járnia. Viszont fontos, hogy egy intézményben tanuljatok.

  Bármilyen területről hozhatunk ötletet, problémát?

  Természetesen! Alapvetően az alábbi kategóriákban gondolkodunk, vagy ezek mixében, de ha a tiétek épp nem sorolható be egyikbe sem, ne aggódjatok, jó ötlet bárhonnan érkezhet!

  • Technológia
  • Fenntarthatóság
  • Jövő
  • Közösség
  • Digitális oktatás
  • Tedd, amit nem tehetsz - Egyéb társadalmi problémák

  Tanárként mi lesz a feladatom a kihívásban?

  Te kíséred majd végig a csapatod a kihíváson; a te feladatod lesz motiválni, segíteni és sínen tartani a diákjaid. A konkrét projektmunkát ők végzik majd, de te leszel a legfőbb támogatójuk és tanácsadójuk.

  A képzések a tanároknak is szólnak vagy csak a diákoknak?

  Mindannyiótoknak. A legtöbb téma a csapat egészének releváns, ahol pedig nem, ott majd csoportokra bontunk titeket ideiglenesen.

  Pedagógusként csatlakozhatok akkor is, ha nem reáltárgyat oktatok?

  Hogyne! A Megoldások a holnapért kihívás egyetlen kritériuma, hogy a csapatoknak a tudomány és technológia eszközeivel kell megoldást találniuk a problémákra. Ha te épp egy töri- vagy irodalomtanár vagy, aki egyébként szívesen foglalkozik technológiával, itt a helyed!

  Csak diákokból álló csapat is indulhat?

  Egyedül nem, de ne csüggedj! Győzd meg a kedvenc tanárod, hogy indítsatok csapatot, és jelentkezzetek együtt!

  Mennyi időt vesz igénybe a Megoldások a holnapért kihívás?

  Ha a videós jelentkezésetekkel bejuttok, akkor a kihívás maga 2021. március 22-én kezdődik, végső prezentáció pedig a 2021. június 7-i hétre esik. A program így összesen 12 hétig (3 hónapig) tart.

  Mennyi fix elfoglaltságra számíthatunk a csapatommal?

  Az első fordulóban (amikor az ötleten dolgoztok) egy műhelyt tartunk nektek. A második fordulóban (amikor a 8 továbbjutó csapat a megvalósításon dolgozik) három műhely és négy mentorálós alkalom vár titeket, illetve a végső prezentáció.

  Milyen nyereményeket kapnak a győztesek?

  Az első három helyezett a Samsung Megoldások eszközlistájából válogathat magának egy meghatározott keretösszegig.

   

  Az első helyezett csapat keretösszege 1.5 millió forint, ebből 1 millió forint az iskoláé, 500.000 forint pedig a csapaté.

   

  Második helyezett csapat iskolája 500.000 Ft, a csapat 250.000 Ft értékű keretösszeget kap.

   

  Harmadik helyezett csapat keretösszege pedig 250.000 Ft.

   

  A nyertes csapatok tanárai pedig egy-egy Samsung Galaxy Tab S6 Lite (10.4", Wi-Fi) táblagép (SM-P610NZAAXEH) kapnak nyereményként.

   

  Sőt, ha már nem kell a vírustól tartanunk, a top 3 csapatot elvisszük Samsung gyárlátogatásra, Jászfényszarura is!

  Mi a helyzet a koronavírussal? Lesznek élő találkozók a kihívás során?

  Az egész programot úgy terveztük, hogy online, teljesen biztonságosan tudjatok részt venni. Élő találkozók nem lesznek, de mindent megteszünk azért, hogy ugyanolyan izgalmas legyen a távoli munka, mintha egymás mellett ülnénk. Ha pedig a vírushelyzet lehetővé teszi, a döntőt élőben szeretnénk megtartani és végigizgulni. Erről majd időben adunk tájékoztatást.

  Nem találtam választ a kérdéseimre. Mit tegyek?

  Írj nekünk egy emailt a hello@edisonplatform.hu címre. Minden levélre válaszolunk, és igyekszünk a legjobb tudásunk szerint segíteni.