• Kérdések és válaszok

  Mi a Samsung szerepe a kihívásban?

  Az EdisonKids és a Samsung közösen indította el a Megoldások a holnapért kihívást, aminek alapjául a korábbi EdisonKids kihívások és a Samsung nemzetközi sikereket elért Solve for Tomorrow kezdeményezése szolgál. Magyarországon 2022-ben, immár másodszor indul el a program, aminek segítségével fejleszthetitek STEM (Science, Technology, Engineering, Maths – természettudományok, technológia, mérnöki ismeretek és matematika) tudásotokat, és az olyan szociális készségeiteket is, mint a kritikai gondolkodás, a csoportmunka, a kreativitás vagy a strukturálatlan problémák megoldása.

  Kik jelentkezhetnek?

  12-18 év közötti diákokat keresünk, akiknek (min. 2 - max. 6 fő) csapatot kell alkotniuk 1 segítő tanárukkal, de a csapattagok életkora lehet eltérő. Nem muszáj mindegyikőtöknek ugyanarra az évfolyamra járnia. Viszont fontos, hogy egy intézményben tanuljatok.

  Az ideális csapatméret szerintünk 2-4 diák, plusz egy pedagógus.

  Hol tudunk jelentkezni a Megoldások a holnapért kihívásra?

  Ezen a linken pár lépésben: https://www.edisonkids.org/jelentkezes

  Meddig tudunk jelentkezni?

  2022. március 2-án éjfélkor zárjuk a jelentkezési szakaszt.

  Bármilyen témában hozhatunk ötletet, problémát, amire a jövőtervező kihívásban megoldást keresünk?

  Idén 3 kategóriát emeltünk ki, amelyekre várjuk az elképzeléseiteket:

  • fenntarthatóság
  • digitális oktatás
  • (átjárható/sokszínű) közösségek

  Tanárként mi lesz a feladatom a kihívásban?

  Te kíséred végig a csapatod a kihíváson: motiválod, segíted a diákjaid ötleteinek fejlődését és a csapatmunkát. A konkrét projektmunkát ők végzik majd, de te leszel a legfőbb támogatójuk és tanácsadójuk.

  Idén több szakmai workshoppal is segítjük az EdisonTanárok munkáját. Tanári fogadóóráinkon bevezetünk titeket a mentorálás módszertanába, támpontokat adunk ahhoz, hogy az egyébként is érdeklődő gyerekeket hogyan tudjátok tovább motiválni, és teremtünk számotokra egy közösséget is, ahol megoszthatjátok a tapasztalaitokat egymással.

  Pedagógusként csatlakozhatok akkor is, ha nem reáltárgyat oktatok?

  Hogyne! A Megoldások a holnapért kihívás egyetlen kritériuma, hogy a csapatoknak a tudomány és technológia eszközeivel kell megoldást találniuk a problémákra. Ha te épp egy töri- vagy irodalomtanár vagy, aki egyébként szívesen foglalkozik technológiával, itt a helyed!

  Csak diákokból álló csapat is indulhat?

  A célunk, hogy több generáció együtt dolgozzon a jövő kihívásain, így csak diákokból álló csapatok nem indulhatnak a versenyen. Győzd meg inkább a kedvenc tanárod, hogy indítsatok csapatot, és jelentkezzetek együtt!

  Mikor lesznek a képzések?

  A kihívásba bekerült 50 csapat jövőtervező workshopjai március 19. (10:00-12:00), március 30. (17:00-18:30) és április 6. (17:00-18:30) lesznek, de a képzések között és után is lesz a csapatoknak feladatuk.

   

  Az elődöntőbe továbbjutó 8 csapat tagjai újabb jövőtervező workshopokon vesznek részt (május 4. 17:00-18:30 és május 18. 17:00-18:30), és egy kommunikációs tréningen (június 1.) is. Emellett munkájukat mentorok segítik, hogy a lehető legjobban felkészüljenek a június 18-i döntőre, mely során 3 csapat (iskola, tanár és diákok) nyerik a Samsung eszközdíjait.

  Mennyi időt vesz igénybe a Megoldások a holnapért kihívás?

  Az első szakaszban (amikor az ötleten dolgoztok) 3 online műhelymunkában találkozunk a csapatokkal, 1 online fogadóórán a tanárokkal. A szakaszhoz kapcsolódó többi tevékenységet a csapattagok szabadon szervezhetik.


  A második szakaszban (amikor a 8 továbbjutó csapat az ötletek véglegesítésén és a megvalósítási terven dolgozik) 2 online jövőtervező workshopon, 4 db csapatokhoz rendelt mentorációs eseményen, 1 prezentációs és nyilvános beszéd képzésen várunk titeket, illetve a döntőben, a végső prezentáción.
  A tanárok ebben a szakaszban is részt vesznek 1 szakmai fogadóórán.


  Figyelem: a döntő prezentációkat és díjkiosztót személyesen tartjuk meg, amennyiben az aktuális járványhelyzet ezt lehetővé teszi, minden más elfoglaltság online zajlik.

  Milyen nyereményeket kapnak a győztesek?

  Az első három helyezett a Samsung webáruházából válogathat magának a helyezéshez meghatározott keretösszegig.

   

  Az első helyezett csapat keretösszege 2 millió forint, ebből 1 millió forint az iskoláé, 1 millió forint pedig a csapaté.

   

  A második helyezett csapat iskolája és csapata 750.000 Ft - 750.000 Ft értékű keretösszeget kap.

   

  A harmadik helyezett csapat és iskolája 500.000 Ft – 500.000 Ft értékben választhat új Samsung eszközöket.

   

  Az első három helyezett csapat pedagógusa pedig 1-1 Samsung Galaxy Tab S6 Lite (10.4", Wi-Fi) (SM-P610NZAAXEH) gazdagodik.

  Mi a helyzet a koronavírussal? Lesznek élő találkozók a kihívás során?

  Az egész programot úgy terveztük, hogy online, teljesen biztonságosan tudjatok rajta részt venni. Élő találkozók nem lesznek, de mindent megteszünk azért, hogy ugyanolyan izgalmas legyen a távoli munka, mintha egymás mellett ülnénk. Ha pedig a vírushelyzet lehetővé teszi, a döntőt júniusban, élőben szeretnénk megtartani és végigizgulni. Erről majd időben adunk tájékoztatást.

  Nem találtunk választ a kérdéseinkre. Mit tegyünk?

  Írjatok nekünk egy emailt a hello@edisonplatform.hu címre. Minden levélre válaszolunk, és igyekszünk a legjobb tudásunk szerint segíteni.